Gäst på begravning

Dela sorgen med varandra

Det betyder mycket för den som är närmast anhörig och nära vänner att dela sorgen och saknaden med varandra. Det är också viktigt för oss människor att tillåta vår egen sorg och saknad. Ett fint sätt är att gå på begravningen. Man kan också visa sin medkänsla genom att höra av sig personligen, skicka en blombukett eller ett kort med en hälsning. Ibland väljer familjen att annonsera ”i kretsen av de närmaste”, vilket innebär att endast inbjudna gäster är välkomna till begravningshögtiden. Här har vi samlat några enkla råd kring att vara gäst vid en begravning.

Kontakta oss Anmälan till minnesstund Tänd ett ljus

Klädsel

För många känns det bra att klä upp sig inför en högtid. Det viktigaste med din klädsel är att du känner dig bekväm. Du kan låta den avlidne och närmaste familjens stil vara ett riktmärke i ditt val av kläder. Står det valfri klädsel så är det valfritt. Många tar då det man har och vanligt för män är mörk kostym eller kavaj. Svart slips är alltid korrekt men är man nära anhörig gäller vit slips. Vanligt för kvinnor är mörk dräkt, klänning, kjol, byxor med vit blus eller skjorta. Det är alltid viktigare att närvara än att ha ”rätt kläder”.


Ankomsttid

Det är lämpligt att komma till begravningslokalen 15 minuter innan utsatt tid.


Placering

Begravningsbyråns representant visar vilken sida och vilken plats du kan sätta dig på i lokalen.


Blommor

Flera personer kan ge en blombukett eller krans tillsammans och skriva sina namn och en hälsning på ett kort eller band. Det är vanligt att både kvinnor och män har en liten handbukett när de går fram för att ta avsked vid kistan eller graven. Du kan beställa blommorna genom oss på Begravningstjänst Habo, Mullsjö-Sandhem eller i en blomsteraffär.


Minnesgåvor

Det är alltid valfritt på vilket sätt man vill hedra den avlidne. Många ger en minnesgåva även om det inte står något särskilt önskemål i dödsannonsen. Vanligt är då att ge till ett ändamål där den avlidne hade sitt engagemang eller där man själv har sitt engagemang.


Tal

Det är ovanligt att någon håller tal vid begravningshögtiden, men det förekommer ofta vid minnesstunden. Önskar du dela några minnen är det alltid fint att berätta om vardagliga händelser som speglar den avlidnes intressen och personlighet.

Kontakta oss Anmälan till minnesstund Tänd ett ljus


Vi som jobbar här